Øster Hornum Portalen

 

Bydammen

tilbage til kortet

Bydam04Bydammen er et lille anlæg midt i byen. For år tilbage var der et rugende svanepar på øen i midten, deraf navnet Svanedammen. Da svanerne forsvandt blev det til Andedammen.

Vandet i Bydammen kommer fra de mange kilder, der udspringer i byen og danner udgangspunkt for Hasseris Å, der har været leverandør af vandkraft til mange vandmøller bl. a. ved Godthåb Hammerværk.

Den Gamle bydamTilbage i tiden under 1. verdenskrig anlagde lokale folk med teknisk snilde et lille vandkraftværk. Vand fra byens kilder blev her opstemmet med en dæmning, hvilket blev begyndelsen til dammen på østsiden af Nibevej. Blandt de aktive i den sag var byens malermester, organist og fotograf Viggo Hovgaard og Christian Rønn. Fra værket forsynedes byen med strøm til belysning et par timer hver aften. Når der ikke var mere vand, var det slut med strøm og dermed: Go'nat! Der kan læses mere om vandkraftværket her på siden under "Nyt om Gammelt" i artiklen "Hovgård og elektriciteten". I 1926 blev værket nedlagt, da byen herefter blev forsynet med vekselstrøm fra Aalborg. Midt i 1930'erne blev dammen omdannet til den nuværende parklignende bydam, kaldet Andedammen eller Svanedammen.